Mexico

Is Cancún een overnachting waard?

Cancún, ook wel Kaank’uun genoemd door de Maya’s, ligt op het schiereiland Yucatán. Hoewel de meeste reizigers het afraden om in Cancún te verblijven, zou ik je toch aanraden om hier minimaal één of twee nachten te verblijven voordat je aan je rondreis door Yucatán begint. In deze blog vertel ik je wat je kunt verwachten van Cancún, waar je kunt verblijven en waar je de lekkerste lokale eettentjes kunt vinden. Ook geef ik je tips welke plekken je vanuit Cancún kunt bezoeken met de auto of bus. Lees snel verder!

Wist je dat…
de stad Cancún eerst ”Ekab” (zwarte aarde) werd genoemd?
Cancún is eigenlijk ook een Maya woord dat betekent ”nest van slangen”.

Een lokale of toeristische ervaring?

Cancún bestaat uit twee delen. De oude stad (downtown) zelf ligt op het vasteland, waar je het lokale Mexicaanse leven kunt proeven. Het toeristische gedeelte ligt op het eiland dat door middel van twee bruggen met het vasteland wordt verbonden, ookwel bekend als Zona Hotelera oftewel de hotelzone. Ongeveer 90% van alle toeristen verblijft in dit deel van Cancún. Als je van strand en relaxen houdt kies je voor dit gedeelte. Je vindt hier de mooiste resorts direct aan het strand.

Cancún zona hotelera vanuit vliegtuig Mexico
Cancún Zona Hotelera vanuit vliegtuig

Chichén Itzá Maya tempel El Castillo, Mexico
Maya tempel

Welk gebied voor jou is weggelegd, is natuurlijk erg persoonlijk. Als je tussen de locals wilt zitten kies je voor de oude stad, en als je even een dag of twee wilt bijkomen van de vlucht met luxe om je heen, dan kies je voor de hotelzone. Ook ligt het natuurlijk aan je budget. Zelf heb ik voor de local ervaring gekozen en sliepen we in een appartementje van een Mexicaanse jongen in Cancún stad. Alhoewel dit een slechte ervaring was i.v.m. de hygiëne, was de omgeving wel leuk. De host had ons veel tips gegeven voor leuke Mexicaanse restaurantjes, zoals heerlijke taco’s bij Socio Naiz. De volgende dag gingen we met de lokale bus naar de hotelzone waar we eerlijk gezegd ook nog wel een nachtje hadden willen verblijven aan het strand.

Wat is er te doen in Cancún?

Lekker eten, mooie stranden aan de hotelzone, en de tijd om even te aclamatiseren na je lange vlucht klinkt natuurlijk al goed. Ook is downtown (de oude stad) handig om praktische dingen te regelen voordat je begint aan je rondreis door Yucatán. Zo kun je hier bijvoorbeeld een simkaart met internet en wat boodschappen bij de lokale supermarkt kopen. Ook heb je hier het bus station om je bustickets te kopen en zijn er genoeg autoverhuur bedrijven om je Coba uitzicht vanaf maya tempel ruine mexico

Wat kun je bezoeken vanuit Cancún?

Om te beginnen met het bekende wereldwonder Chichén Itzá natuurlijk. Hoewel deze plek door sommige als ”overrated” wordt gezien, blijft het één van de 7 wereldwonderen, dus overslaan is erg lastig! Wij vonden het zeker adembenemend! En als je daar dan toch in de buurt bent, kun je ook gelijk een bezoekje brengen aan de – nog niet zo toeristische – Maya ruïnes van Ek Balam en het leuke kleine dorpje Valladolid.

Een andere dag kun je het gebied rondom Tulum bezoeken. Beklim de hoge Maya ruïne in Coba met een prachtig uitzicht over het gebied. Dit is nog één van de weinige tempels die je mag beklimmen. Ook kun je de populaire ruïnes van Tulum niet overslaan. Hier kun je prachtige foto’s maken met uitzicht over de zee. Onderweg zul je ook langs het bekende Playa del Carmen komen.

En niet te vergeten de meer dan 1000 cenotes. Een cenote is een zinkgat en werd vroeger gebruikt door de Maya’s om offers te doen. Tegenwoordig kun je er heerlijk in zwemmen. Het is erg lastig om te kiezen tussen al die verschillende cenotes. Je hebt een paar populaire cenotes zoals Dos Ojos en Samula & X’kekén. Maar deze zijn dan ook vaak drukker dan de kleinere en minder populaire cenotes.

Ek Balam maya ruine mexico
Ek Balam
Coba maya ruine mexico
Coba
Maya tempel Chichen Itza Cancun Mexico
Chichén Itzá tempel ”El Castillo”

Ook kun je heel gemakkelijk vanuit Cancún een dagje met de boot naar Isla Mujeres. Isla Mujeres, wat vrouweneiland betekent, heeft deze naam gekregen door de vele vrouwelijke beelden die je op het eiland zult tegenkomen. Voor de Maya’s was dit een heiligdom voor de godin Ixchel. Je kunt hier heerlijk genieten van de hagelwitte stranden en de gezellige kleine winkelstraatjes voor wat souvenirs.

beach isla mujeres mexico cancun
Isla Mujeres

Accommodatie tip:
Cancun stad – Grand Royal Lagoon, Ramadan Cancún City, Hostel Haina
Hotelzone – Dreams Sands Cancún Resort & Spa

Local food tip:
Goede taco’s en vriendelijke service bij El Socio Naiz Taquería in Cancún stad.
Voor de visliefhebbers kun je naar Pescaditos in Cancún stad.
Voor de health freaks en vegans onder ons ga je naar Sirena Morena in Cancún stad.
Voor een Mexicaans ontbijt bij Mr. Gory in de hotelzone, de beste Rancheros ever! (je moet wel van Spicy houden!)

Afstand vanaf Cancún:
–> Vliegveld 30 min rijden
–> Playa del Carmen 1 uur rijden
–> Tulum 1 uur en 40 min rijden
–> Valladolid 2 uur rijden
–> Isla Mujeres 30 min met de veerboot

Transport vliegveld –> Cancun centrum: je kunt met de bus vanaf T2 en T3 of taxi.
– ADO bus: koop een kaartje bij een kiosk voor maar $5,99 per ticket, elke 30 minuten.
Verblijf je in de hotelzone? Neem vanaf downtown busstation het lokale witte busje R-1 of R-2 naar de hotelzone. Dit kost 4 euro.
– Taxi: rond 27 euro per rit

Beste seizoen:
Maart & April

Meer lezen over Mexico? Bekijk ook de andere blogs!

Bekijk onze vlogs voor nog meer inspiratie & tips!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *